Smiljan Mori Blog

Kako ohraniti motivacijo?

02.01.2016

Vzemimo primer, da vam dam zemljevid in vam rečem, da na določenem področju leži velik zaklad. Če ga najdete je lahko vaš. Ali si ga boste želeli najti? Seveda.

Kateri so trije pomembni dejavniki, ki bodo povzročili, da si boste želeli doseči svoj cilj in ohranili motivacijo?

1. Morate se trdno odločiti, da boste dosegli svoj cilj. Če si želite nekaj spremeniti (shujšati, prenehati kaditi, se začeti rekreirati, povečati število prodajnih klicev, povečati prodaja, postati bolj samozavestni,…), se morate najprej globoko v sebi vprašati: ali sem se res trdno odločil, ampak res trdno odločil, da si nekaj želim spremeniti? Po takem vprašanju pogosto sledi tišina. Nato pa iskren odgovor: če sem res iskren, se nisem povsem odločil, ampak želim pa si. Ni vprašanje, ali si nekaj želite. Vprašanje je samo, kaj boste pripravljeni za to narediti. Pogosto uporabljam misel, ki sem jo napisal v Mini motivatorju: Ljudje nehajo sanjati, ko se cena uspeha zviša. Če želite nekaj spremeniti, si morate to zelo močno želeti. Imeti morate gorečo željo. To je tista želja, ki sije iz oči. Takrat dobesedno žarite. Nekaj si morate noro želeti. Čutiti morate vznemirjenost, ko boste pomislili na to, da lahko uresničite določene cilje in želje. Predvsem pa se morate trdno odločiti, da boste to tudi naredili, ne glede na to, čemu vsemu se boste morali odpovedati.

2. Razlogi, zaradi katerih si želite najti zaklad. Če želite v življenju nekaj doseči, morate imeti za to dovolj močne razloge. Več razlogov boste imeli, lažje boste postavljene cilje uresničili. Za vsak cilj, ki si ga postavite, morate imeti vsaj 5 razlogov. Za vsak cilj, ki ga ne morete uresničiti, za vse, kar vam lahko spodleti, morate imeti vsaj dva razloga. Le tako boste lahko ohranili motivacijo in željo, ko se bo cena uspeha zvišala. Da postaneta želja in motivacija za dosego ciljev še močnejša pa moramo uporabljati prave misli – misliti moramo kot zmagovalci.

3. Biti morate prepričani, da zaklad je in da ga lahko najdete. Prepričanja, da boste našli zaklad, so tista, ki vam bodo dajala moč takrat, ko boste prekopali že skoraj ves otok, pa ga še ne boste našli. Prepričanja so tista, ki vam bodo vlivala pogum, ko boste od kopanja že utrujeni. Prepričanja so tista zaradi katerih boste vztrajali, ko vas bodo vsi drugi hoteli pregovoriti, da nima smisla kopati, ker zaklada ne boste našli. Kako torej lahko postanemo prepričani, da nam bo uspelo najti zaklad in doseči katerekoli cilje v življenju? Enostavno. Prepričanja si moramo sposoditi iz preteklosti in jim v sedanjosti pripisati pomen, ki bo v nas povzročil občutek gotovosti, ki nam bo dal moč za dejanja v prihodnosti. 

Ampak, veste kako je! Če želimo napredovati moramo kar naprej vaditi. Tako dolgo, da bodo vaša nova prepričanja postala del vaše identitete, del vaše osebnosti.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.